Блог Татаріна Петра Михайловича

Блог Татаріна П.М.

На цьому блозі висвітлюється основна краєзнавча робота, викладання уроків трудового навчання, технології, інформатики та Захисту Вітчизни в нашій школі .

вівторок, 26 січня 2010 р.

Краєзнавча робота. .

  Пісня в серці з колиски..

Управління освіти і науки України
Відділ освіти Чернігівської районної державної адміністрації
Запорізької області
Чернігівський будинок дитячої та юнацької творчості
Новополтавська ЗОШ I-III ступенів

Всеукраїнська туристсько-краєзнавча
експедиція учнівської молоді
«Історія міст і сіл України»
Напрямок: « Визначні особистості,
їх внесок у розвиток України»

«ПІСНЯ
В СЕРЦІ З КОЛИСКИ…»


Виконавець: учень 5 класу
Новополтавської ЗОШ I-III ступенів
Татарін Володимир
Керівник: вчитель музики
Новополтавської ЗОШ I-III ступенів
Татаріна Оксана Григорівна

с.Новополтавка
2009 р.
А чи знаємо ми, що цікавого є у нашому краї ?...
У своїй роботі я хочу розповісти про людину, яка з дитинства захоплювалася музикою і своє творче життя присвятила мистецтву.
9 червня 1961 року в місті Бердянську в сім’ї Гонтового Миколи Григоровича та Міри Іванівни народився хлопчик Сергійко.

Фото1. Сергійко на руках у матері

З дитинства хлопчик любив слухати пісні, які співали батько й мати, дідусі та бабусі. Сергійко дуже рано навчився говорити . Коли збиралася велика родина, з вуст малюка завжди лунали пісеньки.
Коли мати ходила з хлопчиком на прогулянки, він завжди прислухався до пташиного співу і милувався їхніми голосами.
Від татка Сергійко чув козацькі пісні, які часто лунали в родині.


Фото 2. Сергійко на прогулянці.
Влітку 1966 року родина Гонтових переїжджає в село Новополтавка Чернігівського району Запорізької області. А в 1969 році Гонтовий Сергій пішов в 1 клас Новополтавської середньої школи. Першою вчителькою у хлопчика була Решетько Людмила Якимівна. На уроках він був завжди уважний, спокійний, доброзичливий, а улюбленими предметами були співи, читання і українська мова.



Фото 3. Сергій – учень початкових класів.

На святкових ранках завжди лунали дзвінкі пісні у виконанні Гонтового Сергійка. Він був одним із кращих солістів шкільного хору «Дзвінкі голоси» під керівництвом Бережного Івана Григоровича. «Дзвінкі голоси» неодноразово виступали на концертах в школі, в сільському будинку культури. Приймали участь в районних та обласних конкурсах художньої самодіяльності. В репертуар хору входили дитячі, народні, патріотичні пісні. Улюбленою піснею Сергія була пісня зі словами «Хлеба – налево, хлеба – направо…».
Співаючи в хорі, Сергій починає думати про вибір професії співака.

Фото 4. Гонтовий Сергій – соліст хору «Дзвінкі голоси».

В старших класах Сергію подобається займатися іноземною мовою . В школі вивчає французьку мову. У 8-му класі цей учень подарував у шкільну бібліотеку книжку для читання французькою мовою зі своїм… автографом.


У 1979 році Гонтовий Сергій закінчує Новополтавську середню школу.



Фото 5. Останній дзвоник в Новополтавській сш - 1979р.

Після закінчення школи поступив у Мелітопольське училище культури, яке закінчив з відзнакою.



Фото 6. Студент Мелітопольського училища культури.
Під час навчання в училищі, восени 1980 року Гонтового Сергія Миколайовича призивають на службу до лав Радянської Армії. Строкову службу він проходить в Демократичній Республіці Афганістан. І якою б важкою не була служба в Афганістані, Сергій ніколи не забував про пісню.
Фото 7. На концерті до дня Радянської Армії.
«…Нет, мужество случайным не бывает.
Оно в душе солдата родилось,
Когда он о друзьях не забывает
И с Родиной себя не мыслит врозь…»
Після служби в армії, Сергій повертається на навчання до училища та знову крокує з піснею по життю. У 1982 році він закінчує училище з Червоним дипломом.


Фото 8. На концерті в Мелітопольському училищі культури.
Після навчання Сергій їде працювати в Донецький ансамбль «Донбас». У В 1982 році він поступає на навчання в Донецьку консерваторію. Ця подія в житті стала для Сергія дуже важливою і радісною. Вся родина вітала і раділа за нього.
Навчаючись в консерваторії, Гонтовий Сергій Миколайович працює в Донецькому оперному театрі ім. А. Солов’яненка, оперним співаком.



Фото 9. Опера «Риголетто» Верді у виконанні С. Гонтового.

Погасло світло в глядацькому залі. До диригентського пульту підійшов диригент. Помах диригентської палички – і в затихлий глядацький зал полились звуки увертюри. Почався спектакль. В якому органічно сплелись спів і симфонічна музика, драматична дія, балет, живопис. Почалась опера.
Опера - жанр синтетичний ( італійське «ореrа» - це праця, діло, твір). Виникло оперне мистецтво майже 400 років тому назад, в кінці XVI століття в італійському місті Флоренції. В XIX столітті в різних країнах створюються національні оперні школи. В Італії - Россінні, Верді і Пуччіні, у Франції – Мейєрбер, Гуно і Бізе, в Німеччині – Вебер і Вагнер. А трохи раніше, в кінці XVIII століття, опера отримує розквіт в Австрії, у творчості Моцарта.
В Росії оперне мистецтво досягло найвищих вершин у творчості Глінки, Бородіна, Мусоргського, Римського-Корсакова, Чайковського, Прокоф’єва і Шостаковича.
У більшості випадків опери пишуться на сюжети, взяті з літератури. «Руслан і Людмила» Глінки, «Русалка» Даргомижського, «Євгеній Онегін», «Мазепа», «Пікова Дама» Чайковського, «Травіата», «Риголетто», «Отелло» Верді, «Кармен» Бізе, «Снігурочка» Римського-Корсакова, «Війна і мир » С. Прокоф’єва – багато на світі опер, в основі яких лежать добре відомі романи, повісті, драматичні п’єси.
Партитура готової опери передається в театр. Над нею працює диригент свої партії розучують солісти і хор, режисер робить постановку, художники пишуть декорації. Тільки в результаті загальної праці всіх цих людей виникає оперний спектакль.



Фото 10. С. Гонтовий в опері «Євгеній Онегін» П.Чайковського.
Співаючи в операх, Сергій досконало вивчив італійську мову і вільно нею володіє.
За своє життя Гонтовий Сергій побував в багатьох країнах світу: Франції, Іспанії, Італії, Нідерландах де виконував оперні, народні та сучасні пісні.
На цей час викладає в Донецькому училищі культури вокал (оперні пісні) та працює в Донецькому оперному театрі ім. А. Солов’яненка.
Одружений, має дорослого сина.
У січні 2007 року Гонтовому Сергію Миколайовичу присвоєне звання Заслужений артист України.



Фото 11. Гонтовий С. М.






Література:
1. Спогади Гонтової М. І.
2. Спогади Гонтового М. Г.
3. Капрелов В. і Кручина С. Слухання музики в школі // Мистецтво.-1953
4. Владіміров В, Лагутін О. Музична література // М.:Музика -1988












Немає коментарів:

Дописати коментар